Stormsesongen: Spørsmål og svar

September 15 - Mars 16

Stormsesongen i Norge er i gang! I 2015 teller vi per 1. september 2 ekstremvær. Ekstremværet Nina og Orkanen Ole. Begge tilhørende 14/15 sesongen.

I anledning at vi er kommet til høststormenes sesongstart tenkte jeg å besvare en del spørsmål for dere lesere som folk har stilt meg opp i gjennom årene, å som jeg har lurt på selv. Å fått svar på, selvsagt. 

Hvorfor kommer stormene og den kraftigste vinden oftest når det er mørkt ute?

Dette er faktisk et veldig godt spørsmål, å ikke så enkelt som å si at det er mer mørke enn dagslys. Hvis vi tenker litt historie her, så er det ofte vi har hatt vindfulle dager, også i perioder med sollys. Allikevel er det en klar sammenheng med når mørket faller på, og vindøkning.

Her er min forklaring: Vinden er forårsaket av sola. Sola varmer opp jordoverflaten. Den varme luften utvider seg og stiger, noe som gjør at den blir tyngre. Når sola "går ned", slik at den ikke lengre varmer opp f.eks Norge, kommer kjøligere luft strømmende inn for å finne sin plass, å dermed skapes vind, noe som også er årsaken til at det blåser mer om natten. Men det skal allikevel sies at det også kan blåse svært kraftig når det er varmt og lyst ute. 

Har Norge mye ekstremvær?

Gjett om vi har! Bare i 2015 har vi hatt 2 stykk! 10. januar traff Orkanen Nina områdene Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder, Telemark og Ytre Oslofjord, med vindkast opp mot 44,7 m/s!

Den 6. februar 2015 ble Trøndelag, Nordland og Troms rammet av Orkanen Ole. Over 50.000 husstander var uten strøm og bølgene var opp mot 25 meter høye. 

Trøndelag er den regionen i landet med flest ekstremvær: 29. På 2. plass finner vi Nordlandsregionen som strekker seg over et større område, men som bare har 16. 

I 1995 var det 8 ekstremvær i Norge. I 2005 fikk vi 7. Fjoråret ga oss 4. Se hele oversikten her

Hva er den verste stormen som har truffet Norge?

Her snakker vi da om storm i form av vindstyrke. Ikke overraskende også denne Trøndelag. 

1. januar 1992 skulle Fosenhalvøya, Hitra, Frøya, Namdalen, Mørekysten, Vestlandet og deler av Nordland bli truffet av den kraftigste stormen på mange hundre år. 

Natt til 31. desember dannet det seg et lavtrykk i den kalde lufta utenfor Canada i Nord-Amerika. Lufta møtte varm luft som kom fra sør, noe som førte til en rask utvikling av lavtrykket som var på vei østover mot Europa. På nyttårsaften i 1991, kom satelittbildene som viste at lavtrykket hadde et skyfritt øye.Dette tyder på en enorm kraft, og på dette tidspunktet hadde lavtrykket en fart på mer enn 25 meter i sekundet. Men det folk uroet seg mest for, var at det var på vei rett mot norskekysten.

Det ble slått full alarm.  

Er det forskjell på orkan, syklon og tyfon? 

Ja, det er det. Orkaner, tyfoner og sykloner opptrer forskjellig fra hverandre, i tillegg til at de oppstår på forskjellige steder på jorda. 

I det vestlige Stillehavet, inkludert Sør-Kina havet, og i det Indiske hav kalles orkanene for tyfoner (Typhoons), og varsles av Joint Typhoon Warning Center.

I Atlanterhavet, inkludert Karibien og Mexicogulfen, og det østlige Stillehavet, kalles orkanene for Hurricanes. National Hurricane Center varsler tropiske orkaner i dette området.

I det sentrale Stillehavet kalles også orkanene for Hurricanes, og varsles av Central Pacific Hurricane Center.

De tropiske syklonene finner man i tropene ? altså i områdene rundt ekvator. En syklon er et område med lavt lufttrykk. Altså er dette en samlebetegnelse for lavtrykk i tropene.

Har du spørsmål knyttet til vær? Spør meg i kommentarfeltet her på bloggen, eller følg denne linken! 

---------------------

Gjør som 1900+ andre: Følg meg på Facebook! 

Følg også: Severe Weather Scandinavia, som oppdaterer deg på uvær i Norge, Island, Danmark, Finland og Sverige. 

Ikke minst: Severe Weather Europe

Del videre: 

 

1

Oi så spennende da x) hahaha

Skriv en ny kommentar