Trist møte med 22.juli-minnesmerke

Dette kan bli upopulært..

.. Men da jeg bestemte meg for å ta turen til Tordenskioldparken i Trondheim sentrum, stedet hvor 22.juli-terroren har fått sitt minnested, ble hele greia ødelagt av to personer som kom gående ut fra Vår Frue Kirke. 

Å joda, man kan vel si så mangt om akkurat den biten. Jeg er fullstendig klar over at det er mennesker som benytter seg av og trenger kirkens tilstedeværelse i byen, men.. Liksom.. Kanskje et minnested ikke bør ligge ved bakdøra til Vår Frue kirke? 

Seansen starter i det jeg ankommer parken. En mann kommer ut bakdøren i kirka, setter seg på minnemonumentet og prater i telefonen. Jeg oppfatter vedkommende som en stabil, oppegående mann. En stund etter kommer andremann busende ut bakdøra, tydelig irritert over et eller annet. Det hele eskalerer veldig kjapt i en høylydt diskusjon mellom de to personene som høres over hele parkområdet i en lengre periode. 

Flere personer var ved minnesmerket. Det var tydelig at jeg ikke var den eneste som reagerte. Noen valgte å forlate stedet For meg ødela det hele inntrykket og følelsene jeg hadde forventet av minnestedet. Høylydte mennesker med mangel på innsikt rundt hvordan de oppfattes ser man flere steder i Trondheim, men det jeg reagerer på, er at plasseringen av minnestedet er lagt akkurat her. Det er to steder i Trondheim sentrum jeg ville pekt ut som ikke aktuelle for et minnested: I nærheten av Vår Frue Kirke og Stiftsgårdsparken. Årsaken er enkel: Stedene preges og domineres til tid og annen av rus, overdoser og tigging. Tror ikke noen betviler det utsaget. 

For å presisere, vil jeg legge til at jeg ikke har noe i mot noen av de menneskene som driver med ting man ikke burde drive med, men jeg ser ikke helt hvordan dette miljøet og denne parken skal klare å harmonisere. Jeg synes rett og slett det er uhyggelig å være på et minnested samtidig som jeg må ha i bakhodet at rusede personer, gjerne også aggressive, påtrengende og voldelige kan prøve å få kontakt. 

Om du mener at utsagnet er tvilsomt; prøv å still deg 20-30 meter unna en gruppe mennesker som tydelig er rusa. Jeg sier ikke at det alltid er sånn, men stort sett. Finnes selvsagt unntak. Et vannbasseng i parken fremstår som "hovedattraksjonen". Nede i bassenget er det 77 lys. Ett lys for hvert liv som gikk tapt under terrorangrepene 22. juli 2011. Noe av det fineste sentrum er blitt pyntet med de siste årene, om ikke det aller fineste. 

Parken ble åpnet for bare en uke siden, den 18. oktober. Så langt er det kommet mange reaksjoner på at parken er utrolig flott, noe jeg er enig i. Allikevel tror jeg det er for tidlig å si noe om hvor heldig plasseringen har vært, men det lover ikke særlig godt.

 Følg meg på Snap: Ta bilde av spøkelset med Snapchat-kameraet

Gjør som over 1800 andre: Følg meg på Facebook (link)

Del videre med venner: 

0

Skriv en ny kommentar