hits

Første orkan som treffer - Noensinne

En svært uvanlig situasjon er i ferd med å skje i Latin-Amerika

Den tropiske stormen Otto ble mandag dannet ved Karibien, ca 500 km øst for det sør-amerikanske landet Nicaragua. Innen torsdag/natt til fredag vil orkanen trolig være på vei mot å skrive historie. 

Dersom værprognosene stemmer, noe som i dette tilfellet er snakk om ganske sikre prognoser, vil dette være det sydligste punktet en orkan har truffet land i Latin-Amerika - Noensinne. 

I alt ni tropiske orkaner og stormer har truffet landet de siste 110 årene, men aldri så langt sør som Otto ser ut til å treffe land. Otto ser nå ut til å utvikle seg fra en "tropisk storm" til "tropisk orkan". Kartet over viser den mest sannsynlige ferden til den tropiske orkanen. På onsdag er den ventet å nå minst "kategori-1 orkan", før den suser videre vestover mot fastlandet. Orkanen får ligge ganske lenge "i ro", slik at stormen øker i intensitet. Både med tanke på vind og oppsamling av nedbør som igjen vil falle på land. Sistnevnte er også den største trusselen med denne stormen, da det vil kunne komme enorme mengder nedbør. 

Mengdene det er snakk om, kan være alt mellom 250 - 500 millimeter nedbør på 24 timer de våteste stedene. Det er ekstreme mengder som med høy sannsynlighet vil utløse større jordskred og skape flom og oversvømmelser, særlig i tettbygde strøk og daler. 


Bildet over viser vindsituasjonen klokken 14.00, torsdag. 
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar