hits

Dette burde vi være forberedt på

Fra februar/mars til juni/juli er det høysesong for tornadoer i USA. Mange av oss er oppvokst med den utrolige myten om at tornadoer bare eksisterer i USA - eller langt unna Norge. 

Vel.. Slik er det ikke, men meteorologer og gjerne også en del andre "forståsegpåere" har gjennom tidene brukt media som kanal for å fortelle folket at tornadoer ikke eksisterer her til lands, eller at de bare er veldig små. 

Jeg vil heller si at de ikke blir veldig store. Enda. 

Statsmeteorolog Øyvind Johnsen uttalte dette i en artikkel på Yr.no: 

Siden det er så kupert i Norge vil tornadoer bare holde seg i lavlandet. Tornadoene ville ikke kommet opp i fjellområdene, forsikrer statsmeteorologen.

Artikkelen ble publisert den 21. mai, 2013. 

Den 17. juni 2013, tar Trond Sollihaug dette bildet mot Fosenhalvøya i Trøndelag. En trombe som i følge vitner nådde bakken, med kraftig vind. 

Adresseavisen omtalte denne tromben av en eller annen merkelig grunn som en skypumpe. Skypumper forekommer bare over vann/hav. Lengre ned (i samme artikkel på Yr.no) kommer det også frem: 

Blir det mer ustabilt i atmosfæren over oss bør særlig de i lavlandet være på vakt. Men det er fortsatt langt inn i framtiden.

Superceller har vi aldri hatt i Norge, men det kan komme i fremtiden, da vil vi også kunne se store tornadoer, sier Johnsen.

Litt over et år senere publiserer Yr.no en artikkel med tittelen "Supercelle på vei mot Østlandet". Supercellen dundret inn over landet, og skapte kaos gjennom Østlandet, Hedmark og Trøndelag. Hva med resten av Europa? Antall tornadoer øker i takt med antall uvær og naturkatastrofer.

Flere tornadoer som bare blir større og kraftigere med årene. Flere og flere mennesker blir skadd og drept for hver gang en tornado herjer både i USA og Europa. Du tenker kanskje at disse statistikkene burde gått ned, ettersom vi har bedre varslingsutstyr? Joda, men det er faktisk ikke tilfelle. 

Jeg vet iallefall at det kommer til å bli utrolig spennende å følge denne utviklingen fremover. 

Lenker: 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar