hits

Fosenværet 2014

FOSENVÆRET 2014 - En oppsummering av vær og uvær på Fosenhalvøya. 

"Jeg kan ikke huske å ha opplevd noe slikt, noen gang. Det er det verste jeg har vært med på"

- Anne (pensjonist, Ørland) om tordenværet i august. 

Sjeldent har det vært så mye forskjellig vær på Fosen, og været har vært preget av en varm sommer som igjen har sørget for lynrekord i distriktet, landsdelen og landet.

Vi opplevde en kraftig nedbør i august måned, mens vi hadde en tørkeperiode på starten av året, som sørget for flere branner over hele landsdelen. Verst rammet dette Flatanger, hvor flere bygdesamfunn endte opp i røyk og ruiner. 

I sommer fikk vi besøk av en supercelle, noe som skal være den første registrerte i Norge. Bildene av fenomenet gikk verden rundt, og flere av verdens mest kjente vær-entusiaster hang seg på og engasjerte seg. Fosenværet og et bilde fra Ørland ble i tillegg nevnt på tysk, amerikansk, polsk og norsk TV. 

Følg Fosenværet på Facebook

"Det er naturen som avgjør hvordan dette går" Ordføreren i Flatanger om storbrannen i januar. 

Nedenfor finner du en oversikt over de mest viktigste hendelsene i 2014, med bildetekst under bildene. Alle bilder er lånt fra Fosenværet.


En bygd i flammer: Flere bygdesamfunn ble jevnet med jorden i Flatanger. Dette er Hasvåg, på morgenen den 28. januar 2014. 


Den 30. januar ligger det hus og flyter i fjorden ved Statland, nord på Fosenhalvøya, etter at et steinras utløste en flodbølge på 10 meter som skylte inn over land. 


Stadsbygd: Den 12. april 2014 kommer disse mammatus-skyene inn over Stadsbygd i Rissa. Foto: Liv Randi Tørstad. 


Trondheimsfjorden: Mørke, kraftige skyer med tordenbyger bygger seg opp mellom Stadsbygd og Trondheim den 5. juni 2014. Foto: Stian Tørstad. 


Rissa: Den 12. juli 2014 knipser Linda Falch bokstavelig talt et skikkelig blinkskudd. Bildet ble tatt fra Uddu i Rissa. 


Ørland, 4. august: Dette bildet som ble tatt ved Brekstad i Ørland gikk verden rundt på sosiale medier. Foto: Siv Annette Langvold


Ørland, 4. august: Trond Roger Melum tok dette bildet av et kraftig lynnedslag utenfor Ørlandet. 


Oksvoll, 4 august: Truls-Even Norli tok dette bildet ved Oksvoll i Bjugn av supercellen som bragte med seg mye tordenaktivitet på Fosenhalvøya. Store krefter i sving!


Oksvoll i Bjugn: Liss Oksvold tok dette bildet den 12. august 2014 av Oksvoll i solnedgang med lyn og tordenvær. 


Froan, 12 august: Janne Grønskag tok dette bildet østover fra Froan mot Kopparen i Bjugn, da en tordensky med nedbør la seg mellom Froøyene og Fosenhalvøya. 


Tarva i Bjugn: Frank Torsteinsen tok dette bildet en tidlig kveld den 13. august ved Tarva i Bjugn. Det var mye lyn og torden i området. 

 

En kraftig haglskur traff store deler av Trøndelagskysten den 13. august 2014. Werner Huse filmet dette klippet fra Fillan på Hitra, sør for Fosenhalvøya. 


Stadsbygd: Den 14. august 2014 tok Tage Sagmyr dette bildet ved Rørvik fergekai utenfor Stadsbygd av en rar skyformasjon som ved første øyekast kunne ligne på en atombombe. Fenomenet ble lagt merke til av folk i store deler av regionen, også i Trondheim. Det viste seg at denne skyen var en ambolt-sky, som hadde med seg et aldri så lite tordenvær. 


Lysøysund, Bjugn: Oversvømmelser flere steder på Fosen den 21. august 2014. Dette bildet tok Janne Kristin Solhaug i oppkjørselen. 


Lokal nedbør på Ørlandet den 25. august 2014. Foto: Tone Merethe Grande


Roan: Kari Viken tok dette bildet ved Brandsfjord den 8. september 2014.


Garten, 27. september 2014: MS Nordnorge på vei nordover i uvær utenfor Garten i Ørland kommune. Foto: Svein Jarle Moen. 


Åfjord: Jane Helen Lindbak tok dette bildet ved Åfjord kirke, da det viste seg at årets første høststorm hadde nok krefter til å gjøre slutt på noen trær. Bildet er tatt 27. september. 


Stokkøya: Stjerneklart og flott ved Stokkøya Sjøsenter i Åfjord kommune den 16. oktober 2014. Foto: Arve Svenning. 


Stadsbygd, 26. oktober 2014: En "vegg" glir sakte men sikkert over Stadsbygd i Rissa kommune, og etterlater seg et tordenvær og strømbrudd enkelte steder. Foto: Stein Roger Halvorsen Bjørke.


Opphaug i Ørland kommune, den 8. november tok Torunn Strøm dette bildet av noen flotte skyer under soloppgangen. 


Stadsbygd: Grete Nesset tok dette bildet den 24. november 2014 ved Museet Kystens Arv på Stadsbygd. 

 

VIDEO: Det er 3. desember 2014 og vinden på Trondheimsfjorden er så sterk at passasjerer på hurtigbåten mellom Trondheim og Vanvikan blir bedt om å sitte på setene under hele turen. 


Uthaug: Tanja Vean tok dette bildet den 4. desember 2014 av en uværsfront som kom innover Fosenhalvøya fra Norskehavet. 

Artikkelen ble re-publisert i 2017. 

Følg Fosenværet på Facebook

Del videre med venner på Facebook:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar