hits

Kvinne i rullestol kunne blitt brent levende

Kanskje en overskrift som setter en støkk i de fleste, men er godt innenfor realiteten. Eldreomsorgen i Trondheim kommune får mye refs i mediene - med rette. Selv har jeg vært en del i praksis på flere sykehjem i Trondheim. Fremover vil jeg publisere flere historier på denne bloggen som jeg selv har opplevd og som andre ansatte og tilsette ved avdelingene har fortalt meg. Dersom du som leser dette, sitter på informasjon som du gjerne vil nå ut med, deler jeg gjerne. Jeg kommer aldri til å gi navn på hverken tipsere, brukere, ansatte eller noen ting. 

Man kan jo spørre seg hva som er riktig. Holde kjeft om det, eller dele det med omverdenen, i et håp om at det skjer en endring. Jeg velger det siste. 

Dette er en noen av tilfellene med en bruker jeg i dette innlegget velger å kalle "Edna". En kvinne som ikke er i stand til å klare seg selv. Fysisk funksjonshemming i tillegg til redusert mental tilstedeværelse. 

(fortsetter under bildet)


Illustrasjonsbilde

Snødde ned under røykepause

Brukeren, en kvinne, heretter kalt "Edna", blir ofte trillet ut på balkongen/terrassen fra avdelingen for å kunne få seg en røyk. Edna har røyket i mange år, også før hun ble beboer på avdelingen. Personalet er nødt til å tenne røyken for deretter å sette den i munnen til Edna. Personalet har deretter valgt, ved flere anledninger å forlate Edna ute på terrassen. Uansvarlig. Personalet har forsvart denne handlingen med at de har tilsyn fra kjøkkenet inne på avdelingen. 

Ved flere anledninger har Edna blitt glemt ute på terrassen. Når hun røyker, får hun på seg et forkle, laget i samme stoff som branntepper. Dette er fullt av hull og svimerker. Glo fra sigaretten ruller ofte nedover forkleet. Et tilfelle jeg fikk høre fra personalet, var noe som skjedde en en vinter. Da hadde personalet glemt brukeren og det snødde tungt. Edna ble etter ca 30 minutter hentet inn igjen i avdelingen. Personalet måtte koste av en haug med snø som hadde lagt seg på hodet hennes. Dette var tilsynelatende morsomt for personalet. 

Edna kunne stått i full fyr

Et tilfelle jeg selv var vitne til når jeg jobbet der, var at hun også ble glemt, igjen. Vedkommende i personalet, som glemte henne, måtte skynde seg å trille Edna inn på rommet sitt på avdelingen for å få skiftet genser og skjorte. Sigaretten hadde svidd seg gjennom begge deler, i tillegg til forkleet. Hendelsen ble ikke rapportert til ansvarlig sykepleier. Faglært ansatt sa seg enig i at dette var noe som sykepleier ikke måtte få greie på, da vedkommende (sykepleieren) hadde et temperament som ofte gjorde miljøet surt på avdelingen. 

--- 

Få oppdateringer hver gang jeg publiserer. Følg meg på Facebook (link) 

Del videre med venner: 

Luxus Leverpostei

Hola amigas og amigos.

Etter en sprek, spansk åpning på dette blogg-innlegget tenker du vel at resten blir like sprudlende. Men neida, har ikke sånn kjempemye å skrive om. Men blogger allikevel da, selvfølgelig. Ingenting er som en blogg som sier "lite å skrive om i dag as".

Uansett, vært på jobb til sånn ca 05.00 i natt. Galskap. Rett og slett. Men morsomt å være dørvakt på Fosen. Noe helt annet enn i Trondheim, for å si det sånn. Skriver trolig mer om det senere. Legger ved et bilde av Samfundet i Trondheim, selv om det ikke har noe med saken å gjøre.

Nidelva - Trondheim

ISFiT 2017

Tok noen bilder for en utenlandsk studentavis ved Studentersamfundet i kveld. 

Kom i prat med en del russiske studenter, som hadde svært mye å fortelle om situasjonen i landet sitt. Situasjonen ble beskrevet som så ille at jeg rett og slett ikke tørr på dette tidspunkt å gjengi noe av det på bloggen. I følge de russiske studentene, har også flere andre studenter i Trondheim reagert med vantro på uttalelsene og situasjonen i Russland og forteller at dette trolig kommer til å bli et tema. 


Foto: Studentersamfundet - 13. februar 2017. Foto: Stian Tørstad. 

Årsaken til at det er så mange utenlandske studenter i Trondheim for tiden er på grunn av ISFiT (Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim). 

Festivalen samler ca. 450 studenter fra over 110 land til dialog og erfaringsdeling. Deltakerne innkvarteres i private hjem i Trondheim. ISFiT består av møter, dialoggrupper og workshoper samt et bredt kulturelt program. 

ISFiT strekker seg fra 9-19 februar 2017 og har i år diskriminering som tema. 

Gjør som snart 1900 andre: Følg meg på Facebook

Del videre med venner: 

Klimatisk vippepunkt

Som du kanskje har fått med deg, så var Svalbard(!) det varmeste stedet i Norge i dag. Varmest var det på målestasjonene Sveagruva og Akseløya - begge steder målte 4,1 plussgrader klokken 07.00. Pyramiden målestasjon målte 4 grader. 

Et klimavippepunkt

- Summen av vær over tid blir klima, og man kan nesten omtale det vi ser på Svalbard som et nytt klimatisk vippepunkt. Globalt snakker vi om et togradersmål. På Svalbard har temperaturen steget med mye mer, sier Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt til Dagbladet.Oversikten over viser de varmeste temperaturene i Norge i dag (7. februar 2017). 

Normaltemperaturen på Svalbard ligger på minus - 19,5 grader! 

Det første jeg tenker om dette er vel at det er grunn til bekymring. Selv om det er "naturlige" årsaker til at temperaturen er såpass høy på Svalbard nå, ved at et høytrykk fra Russland fører lavtrykkene i en bane fra Atlanterhavet og oppover via Island/Norge til Svalbard. Problemet er vel bare at disse fenomene begynner å bli såpass vanlige at de værforholdene vi er vante med på Svalbard kan være helt snudd på hodet - bare om 10 års tid. 

Del videre: 

Sjekk denne isbre-kalvingen!

At vi mennesker har delvis skyld i klimaendringene og den globale oppvarmingen er det liten tvil om. Naturkatastrofer i større eller mindre skala forekommer hver eneste dag. Været er blitt veldig ustabilt i forhold til hva som er normalt, bare de siste 20 årene. 

Ground Zero of the climate change story is the calving face of the Jakobshavn Isbrae (isbrae means ?ice stream?).
This four-mile-wide (6.4 km) wall of ice discharges more ice into the global ocean than any other glacier in the Northern Hemisphere. During the past ten years, its flow rate has doubled, apparently in response to warming temperatures and more meltwater lubrication at its base. It now sends 11 cubic miles of ice out to sea. According to local lore, the iceberg that sank the Titanic came from this glacier.
 

Den 28. mai 2008 dro Adam LeWinter og Jeff Orlowski til Ilulissat-breen i Vest-Grønland for å fotografere, eventuelt filme en kalving. Selve kalvingen varte i ca 75 minutter. 

Hva er kalving? 

Kalving er når store biter av is løsner fra kanten av en isbra. Det er en form for isablasjon eller isforstyrrelse. Isen slipper brått taket og bryter løs fra en isbre, isfront, bresprekk, isbrem eller et isfjell. Isen som brytes løs kan bli til et isfjell, men kan også være mindre. Da kalles de for en "growler". 

Området du ser i videoen er flere ganger større enn Manhattan, New York og flere av isblokkene er større enn de største skyskraperne i New York. 

Del med venner på Facebook: 

Lesertallene øker

Bare småtteri enda, selvsagt, men godt å se at lesertallene øker for hver dag. Regner uansett med å nå topplistene om kort tid. Litt vanskelig å finne stoff å blogge om i helgene, da jeg er mest opptatt av å lade batteriene til en ny uke med jobb. Skal uansett prøve å få tatt flere bilder fremover. Skjønner at en blogg om klima og vær fort kan bli ganske kjedelig. 

Dersom du har lyst, ønsker jeg gjerne at du følger en av mine Facebook-sider som er knyttet opp mot klima/vær: 

Severe Weather Europe

- Vår største Facebook-side per dags dato. Stor aktivitet og voksende interesse rundt både siden og innholdet. Jeg er også ansvarlig og godt i gang med å sette opp et nytt nettsted, som etter alt å dømme blir en av verdens største nettsider innenfor dette temaet. 

Severe Weather Scandinavia

- En mindre nettside, å en "underside" for Severe Weather Europe. Siden skulle egentlig bli administrert av ca. 6-7 personer, bestående fra alle de nordiske landene, men endte opp (enn så lenge) med at jeg har gjort alt arbeidet selv. Skulle du ha lyst til å bidra og behersker det å skrive engelsk, send meg gjerne en melding på Facebook.


Dette bildet ble delt av Norway Weather. Bildet viser nordlyset og lysene fra byer/befolkede områder. 

Dette burde vi være forberedt på

Fra februar/mars til juni/juli er det høysesong for tornadoer i USA. Mange av oss er oppvokst med den utrolige myten om at tornadoer bare eksisterer i USA - eller langt unna Norge. 

Vel.. Slik er det ikke, men meteorologer og gjerne også en del andre "forståsegpåere" har gjennom tidene brukt media som kanal for å fortelle folket at tornadoer ikke eksisterer her til lands, eller at de bare er veldig små. 

Jeg vil heller si at de ikke blir veldig store. Enda. 

Statsmeteorolog Øyvind Johnsen uttalte dette i en artikkel på Yr.no: 

Siden det er så kupert i Norge vil tornadoer bare holde seg i lavlandet. Tornadoene ville ikke kommet opp i fjellområdene, forsikrer statsmeteorologen.

Artikkelen ble publisert den 21. mai, 2013. 

Den 17. juni 2013, tar Trond Sollihaug dette bildet mot Fosenhalvøya i Trøndelag. En trombe som i følge vitner nådde bakken, med kraftig vind. 

Adresseavisen omtalte denne tromben av en eller annen merkelig grunn som en skypumpe. Skypumper forekommer bare over vann/hav. Lengre ned (i samme artikkel på Yr.no) kommer det også frem: 

Blir det mer ustabilt i atmosfæren over oss bør særlig de i lavlandet være på vakt. Men det er fortsatt langt inn i framtiden.

Superceller har vi aldri hatt i Norge, men det kan komme i fremtiden, da vil vi også kunne se store tornadoer, sier Johnsen.

Litt over et år senere publiserer Yr.no en artikkel med tittelen "Supercelle på vei mot Østlandet". Supercellen dundret inn over landet, og skapte kaos gjennom Østlandet, Hedmark og Trøndelag. Hva med resten av Europa? Antall tornadoer øker i takt med antall uvær og naturkatastrofer.

Flere tornadoer som bare blir større og kraftigere med årene. Flere og flere mennesker blir skadd og drept for hver gang en tornado herjer både i USA og Europa. Du tenker kanskje at disse statistikkene burde gått ned, ettersom vi har bedre varslingsutstyr? Joda, men det er faktisk ikke tilfelle. 

Jeg vet iallefall at det kommer til å bli utrolig spennende å følge denne utviklingen fremover. 

Lenker: 

Hvordan komme over eksen

For noen år siden, da bloggen min var blant landets største (ja faktisk), så skrev jeg et innlegg om hvordan å komme over eksen. Innlegget ble delt på flere norske nettaviser og forum, mens eksen.. Ja hun klarte jo selvsagt ikke å holde seg unna da heller, så hun begynte å fylle kommentarfeltene med så mye svada at hun ble utestengt av redaksjonene. Situasjonen i dag er at hun er gift, mens hun bare for noen dager siden satt å fortalte at hun var nysgjerrig på en annen kar. Akkurat den der trenger vel ikke noen nærmere forklaring. 

Under: Et illustrasjonsbilde som ikke har noen sammenheng med innholdet


Foto: Stian Tørstad

Poenget mitt - Kom deg over eksen når du har mulighet til det. 

Nedenfor er listen jeg publiserte på bloggen:

  • Ikke ha sex med eksen, selv om det kan friste. Å kjenne på følelsene du hadde, og gå tilbake der hvor du og eksen hadde noe godt sammen, hjelper ikke om du vil komme over han/henne.
  • Kutt oppmerksomheten. Ikke gi han/henne oppmerksomhet på noen måter.
  • Unngå ordkrig. Her kan du virkelig drite på draget. Du bør ikke ha noe usnakket med han/henne.
  • Apropos usnakket. Hent også alle tingene dine og lever det som måtte være hans/hennes. 
  • Flørt med andre. Vær deg selv, lev livet som du selv vil, å ha det gøy med de menneskene du selv vil være med.
  • Ikke tenk på hva som kunne ha vært. Kom deg ut døra, vær blant venner eller gjør noe som får deg til å tenke på andre ting. Ikke gå i deg selv for mye. Det hjelper faktisk ikke i det heletatt å sitte inne, alene. 
  • Fjern minner. Dette kan være det aller vanskeligste, men fjern alle minner du har fra personen. Det kan være bilder, klær, sanger eller steder.

Nyttige tips? Noe jeg burde legge til? 

Gjør som ca 1800 andre: Følg meg på Facebook

Vårstemning i Trondheim

En ny måned med nye muligheter. Har endelig klart å skape tid til bloggen også, så regner med at nettopp det å blogge kan bli interessant fremover. Har en del ting å skrive om som kommer til å både provosere og engasjere, så det ser jeg frem til. 

Uansett.. På en av de foregående dagene her, så har jeg funnet ut at det er en fyr borti gata her med tourettes som sitter og følger med på hvor jeg går. Når jeg tar buss, er på butikken osv. Vet ikke helt hva jeg synes om akkurat det, men. Ikke visste jeg at tourettes rammet så hardt heller. Men etter mitt syn burde kanskje slike personer skjermes til en viss grad. Sånn for andres del, liksom. 

Tourettes syndrom ble tidligere betraktet som et sjeldent og bisarrt syndrom, oftest forbundet med utrop av obskøne ord eller sosialt upassende og nedsettende bemerkninger (coprolali). (Wikipedia). 

Men nok om irritasjonsmoment.

Det er vårstemning i Trondheim for tiden! 

Tok dette bildet i går (fredag) et sted i nærheten av Bakklandet i Trondheim. Plussgrader, snøfritt og ikke en millimeter med nedbør i vente på mange dager er noe som gir meg vårfølelse. 

Følg meg på Instagram: @stiantorst