Stormsesongen: Spørsmål og svar

September 15 - Mars 16

Stormsesongen i Norge er i gang! I 2015 teller vi per 1. september 2 ekstremvær. Ekstremværet Nina og Orkanen Ole. Begge tilhørende 14/15 sesongen.

I anledning at vi er kommet til høststormenes sesongstart tenkte jeg å besvare en del spørsmål for dere lesere som folk har stilt meg opp i gjennom årene, å som jeg har lurt på selv. Å fått svar på, selvsagt. 

Hvorfor kommer stormene og den kraftigste vinden oftest når det er mørkt ute?

Dette er faktisk et veldig godt spørsmål, å ikke så enkelt som å si at det er mer mørke enn dagslys. Hvis vi tenker litt historie her, så er det ofte vi har hatt vindfulle dager, også i perioder med sollys. Allikevel er det en klar sammenheng med når mørket faller på, og vindøkning.

Her er min forklaring: Vinden er forårsaket av sola. Sola varmer opp jordoverflaten. Den varme luften utvider seg og stiger, noe som gjør at den blir tyngre. Når sola "går ned", slik at den ikke lengre varmer opp f.eks Norge, kommer kjøligere luft strømmende inn for å finne sin plass, å dermed skapes vind, noe som også er årsaken til at det blåser mer om natten. Men det skal allikevel sies at det også kan blåse svært kraftig når det er varmt og lyst ute. 

Har Norge mye ekstremvær?

Gjett om vi har! Bare i 2015 har vi hatt 2 stykk! 10. januar traff Orkanen Nina områdene Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder, Telemark og Ytre Oslofjord, med vindkast opp mot 44,7 m/s!

Den 6. februar 2015 ble Trøndelag, Nordland og Troms rammet av Orkanen Ole. Over 50.000 husstander var uten strøm og bølgene var opp mot 25 meter høye. 

Trøndelag er den regionen i landet med flest ekstremvær: 29. På 2. plass finner vi Nordlandsregionen som strekker seg over et større område, men som bare har 16. 

I 1995 var det 8 ekstremvær i Norge. I 2005 fikk vi 7. Fjoråret ga oss 4. Se hele oversikten her

Hva er den verste stormen som har truffet Norge?

Her snakker vi da om storm i form av vindstyrke. Ikke overraskende også denne Trøndelag. 

1. januar 1992 skulle Fosenhalvøya, Hitra, Frøya, Namdalen, Mørekysten, Vestlandet og deler av Nordland bli truffet av den kraftigste stormen på mange hundre år. 

Natt til 31. desember dannet det seg et lavtrykk i den kalde lufta utenfor Canada i Nord-Amerika. Lufta møtte varm luft som kom fra sør, noe som førte til en rask utvikling av lavtrykket som var på vei østover mot Europa. På nyttårsaften i 1991, kom satelittbildene som viste at lavtrykket hadde et skyfritt øye.Dette tyder på en enorm kraft, og på dette tidspunktet hadde lavtrykket en fart på mer enn 25 meter i sekundet. Men det folk uroet seg mest for, var at det var på vei rett mot norskekysten.

Det ble slått full alarm.  

Er det forskjell på orkan, syklon og tyfon? 

Ja, det er det. Orkaner, tyfoner og sykloner opptrer forskjellig fra hverandre, i tillegg til at de oppstår på forskjellige steder på jorda. 

I det vestlige Stillehavet, inkludert Sør-Kina havet, og i det Indiske hav kalles orkanene for tyfoner (Typhoons), og varsles av Joint Typhoon Warning Center.

I Atlanterhavet, inkludert Karibien og Mexicogulfen, og det østlige Stillehavet, kalles orkanene for Hurricanes. National Hurricane Center varsler tropiske orkaner i dette området.

I det sentrale Stillehavet kalles også orkanene for Hurricanes, og varsles av Central Pacific Hurricane Center.

De tropiske syklonene finner man i tropene ? altså i områdene rundt ekvator. En syklon er et område med lavt lufttrykk. Altså er dette en samlebetegnelse for lavtrykk i tropene.

Har du spørsmål knyttet til vær? Spør meg i kommentarfeltet her på bloggen, eller følg denne linken! 

---------------------

Gjør som 1900+ andre: Følg meg på Facebook! 

Følg også: Severe Weather Scandinavia, som oppdaterer deg på uvær i Norge, Island, Danmark, Finland og Sverige. 

Ikke minst: Severe Weather Europe

Del videre: 

 

NM i Football Manager

Et NM i Football Manager - Etterlengtet og ønsket av mange. 

Spiller du Football Manager? 

Vel, enten har du aldri hørt om spillet, eller så kjenner du noen som spiller flere timer daglig. 

Et av verdens mest populære spill for PC, og verdens mest populære managerspill, iallefall meg bekjent, er Football Manager seriene. Helt siden Championship Manager 01/02 kom ut, har jeg nesten daglig spilt managerspillet. Det har faktisk vært med meg over halve livet mitt, og jeg har aldri gått lei. Eller, sett bort fra den vinterkvelden i 2007 hvor jeg kasta et glass med melk i gulvet etter å ha tapt Cupfinale etter 4-0 ledelse. For ikke å nevne den gangen jeg rev av nesten alle knappene på tastaturet etter den utrolige prestasjonen å miste Europa-plassen for Sogndal. Sogndal. 

Men, nok om det. Hvem er det egentlig som er Norges beste Football Manager? 

Du, kanskje? Broren din? Venninna di? Han i klassen din som du enda ikke har blitt kjent med, fordi han er for opptatt med å sitte bakerst i klasserommet å spille FM? 

Et NM i Football Manager hadde vært på sin plass. Et godt arrangert NM, med delfinaler. Gjerne fysiske events, hvor spillerne møter hverandre i virkeligheten. En LAN-server hvor flere kan være på samtidig, og spille i samme liga. 

Her er et forslag: 

Det spilles 4 ordinære sesonger. Etter endt 4. sesong, skal det spilles treningskamper i sesongoppkjøringen til den 5. sesongen lagene i mellom. Resultatene rangeres i en ligatabell som registreres "IRL". Den som ligger øverst (eventuelt flere, avhengig av hvor mange deltakere) etter alle kamper er ferdigspilt, går videre til neste runde.

Deltakerne som kvalifiserer seg fra 1. runde, går da naturlig nok videre til neste, hvor samme prosedyre gjentar seg.

Til slutt vil man sitte igjen med en finale, hvor det skal spilles hele 6 sesonger (2 ekstra). Deltakerne vil ha mulighet til å utvikle sine egne spillere, speide på unge talenter og gjøre sitt lag til et ganske brukbart topplag. Deretter, under sesongoppkjøring til den 7. sesongen, spilles det treningskamper lagene (deltakerne) i mellom som vil avgjøre det hele. Eventuelt kan man starte egne turneringer for vennskapskamper inne i spillet. 

Kom gjerne med forslag til endringer, eventuelt heeelt andre forslag til konkurranseregler i kommentarfeltet under! 

Del gjerne også på Facebook: 

Olympique Lyonnais - FM Karriere

FM 2015 Karriere: Olympique Lyonnais (OL, Lyon)

Hei! 

Først! Liker du Football Manager? Meld deg inn i "Football Manager Norge" på FB! 

-----------------------------------------

Tenkte å starte en liten karriere på Football Manager 2015. Endte da altså med at det var nettopp det jeg gjorde, å valget falt på Olympique Lyonnais, også kjent som Lyon, eller bare OL. 

Klubben ble stiftet i 1950, som med andre ord betyr at de fleste legender i denne klubben fortsatt lever i beste velgående. Lyon er også en av Frankrikes mest populære klubber. Ikke overraskende, da den har tilhold i Frankrikes nest største by, Lyon.

 

Lyon fikk sitt gjennombrudd først på 2000-tallet, da de vant sin aller første Ligue 1-mesterskap i 2001/02, og fulgte på med syv strake serietitler. Lyon har også vunnet Trophée des Champions syv ganger, Coupe de France fire ganger og Ligue 2 tre ganger. De har deltatt i Champions League elleve ganger, og har kommet til semifinalen ved en anledning. (Wikipedia). 

 

Blant annet John Carew fra Norge spilte i Lyon fra 2005-2007, hvor han scoret 10 mål på 35 kamper før han forsvant til Aston Villa. 

 

Snakker om nordmenn.. Lyon ansatte 1. juli 2014 den norske manageren Stian Tørstad. 23-åringens nye jobb kom som et sjokk på hele fotball-Frankrike, å enkelte aviser mente at dette var en skandaleavgjørelse for en klubb på Lyons størrelse. På klubbens pressekonferanse, presiserte sportsdirektør og støtteapparat at de hadde full tiltro til den norske ungguttens ferdigheter og egenskaper både på og utenfor treningsfeltet. 

 

På spørsmål om Lyon nå skulle gjenreise sin storhetstid, å vinne tilbake ligatittelen som ikke har havnet i Lyon siden 2008, svarte Tørstad delvis som sin mentor, inspirasjonskilde og gode venn Nils Arne Eggen:

 

- It's hope in a hanging snore. We have to be magnifique! Then we take the titles home to Stade de Gerland

 

Tørstad, med en ukelønn på 122.000,- brukte ikke mange dagene på å hente inn sin første signering til klubben. 

 

Piotr Trochowski fra Tyskland har 35 landskamper bak seg. Spilleren kom gratis etter å ha blitt frigitt fra kontrakten med spanske Sevilla. Trochowski er tiltenkt en rolle i en rotasjon/backup, da han kan spille i flere posisjoner på banen. 

 

Etter at den tyske underskriften var på papiret, reiste Tørstad hjem til Norge for å møte agenter både i Kristiansand, Trondheim og Skedsmo. Det var nemlig tid for å hente inn kremen av norsk ungdom, som i følge Tørstad selv kommer til å være med på å løfte laget videre. 

 

Kristoffer Ajer er selvskreven når det skal snakkes om de største norske talentene. Ajer ble hentet for snaue 10.000,- fra Start. 

 John Hou Sæter kom fra giganten Rosenborg med en prislapp på 120.000,- etter at RBK først avslo et bud på 70.000,- 

 Deretter gikk turen til Strømmen i Skedsmo, for å plukke opp Ulrich Ness. Spilleren er tiltenkt en rolle som fast U19-spiller i første omgang. Ulrich betalte Lyon 50k for. Terminlisten ser foreløpig slik ut, etter 10 spilte kamper: 8 seiere, 1 tap og 1 uavgjort. Tørstad forteller til lokalavisen i Lyon at han har lagt liten vekt på treningskampene, da han brukte kampene mest for å bli kjent med spillerne og lagets kollektive status på styrker og svakheter. 

 Neste kamp mot Toulouse skulle vise seg å bli litt mer nervepirrende enn jeg hadde tenkt. 

Samuel Umtitis utvisning åpner imidlertid opp for at 18-åringen Ulrik Yttergård Jensen kan få sin debutkamp i Ligue 1 mot Racing Club de Lens. Men først venter en kamp mot kroatiske Hajduk i Europa League. Tørstad ønsker ikke å svare på om nordmannen blir tatt ut til å spille begge kampene eller ikke. 

Den 20 år gamle franske midtstopperen er inne i sin 3. sesong med franske Lyon hvor han spiller fast på A-laget. 

Nesten ydmykelse mot Hajduk før fiasko-kamp mot lille Racing Club

Første playoff-kamp til Europa League hjemme mot kroatiske Hajduk endte med en 2-1 seier, hvor resultatet like gjerne kunne tippet over i kroatenes favør. Tørstad forteller til kroatiske journalister etter kampen at han kommer til å toppe laget i returkampen. 

- Hajduk tok meg på senga i kveld. Et effektivt lag med høyt tempo, i tillegg til å være utrolig samspilte. I Split kommer jeg til å gå "all in". 

Neste kamp for Lyon var hjemme mot lille Racing Club de Lens. Laget som rykket opp til Ligue 1 i fjorårssesongen er i inneværende sesong spådd en 17. plass. Etter kampen mot Lyon ligger nå laget på en 7. plass, med 5 poeng på 3 kamper. 

Tørstad valgte å bruke Ulrik Yttergård Jenssen og Kristoffer Ajer i startoppstillingen mot Racing Club. Ajer ble byttet ut ved ca 60 spilte minutter, etter å ha levert en katastrofal forestilling. Yttergård Jenssen klarte seg imidlertid fint på bakre rekke, å gjorde en god debut i Ligue 1. Helt klart muligheter for å se nordmannen i flere kamper utover sesongen, tror franske journalister. Tørstad orket ikke å kommentere kampen, men tok seg tid til å fortelle de fremmøtte at denne kampen bare var en bitteliten bagatell. Alt han nå ville konsentrere seg om var returkampen borte mot kroatiske Hajduk i Europa League. 

Ligatabell etter Lyon har spilt ferdig 3. serierunde: Videre i Europa LeagueHajduk ga Tørstad og Lyon litt mer motstand enn de fleste hadde regnet med. Med en knepen 2-1 seier for Lyon på hjemmebane, var det duket for fest i Split i Kroatia for returkampen. 

Å fest ble det: Lyon åpner scoringskontoen allerede etter 11 minutter, før Hajduk utligner bare 2 minutter etterpå! Deretter blir det en omgang hvor Lyon har ballen mest og styrer spillet. Så, like før dommeren blåser av, kommer Hajduks Milevskyi og setter sitt 2. mål for kvelden. Plutselig koker det på et fullsatt Poljud stadion. 

Lyon utligner stillingen i det 64. minutt, med scoring av Bakary Koné. Vel vitende om at de nå må score 2 mål, får Hajduk ballen i nettet 10 minutter senere. Kampen lever så i 10 minutter til, før midtbanespilleren Steed Malbranque knuser Europa-drømmen for kroatene. 

Lyon havnet i Gruppe H sammen med disse lagene: 

Legg også merke til Gruppe G, hvor både svenskene og danskene skal ha gode muligheter til avansement. 

Brukbar trekning for Lyon sin del. Lokomotiv selvsagt favoritt til 2.plass i gruppa, men man skal ikke avskrive Rio Ave heller. Kypriotisk fotball er vel ikke all verden, men også de kan, med litt flaks være med å kjempe om en 3. plass. 

Gruppe G med 2 skandinaviske lag må være noen av de svakeste gruppene i denne delen av turneringen, heldigvis for Elfsborg og Aalborg som kunne møtt langt sterkere motstand. Her kan man faktisk håpe på avansement for begge de to lagene. 

Slik tror jeg disse 2 gruppene vil ende: 

Gruppe G: 

  • 1. Metalist
  • 2. Elfsborg
  • 3. Aalborg
  • 4. Ludogorets

Gruppe H: 

  • 1. Lyon
  • 2. Lokomotiv Moskva
  • 3. Rio Ave
  • 4. Apollon Limassol 

 

 

Sånn akkurat, igjen

Lyons neste ligakamp, denne gang bortebane mot FC Mets ble ingen god oppvisning. Lyon styrte det meste, å hadde helt klart overtaket i hele kampen, men var nære på å bukke under for et effektivt Metz-lag. Som det beskrives under: Lyon kunne og burde ha scoret mer. Tørstad med raseriutbrudd: 

Nok en gang svartnet det helt for den norske manageren på pressekonferanse etter kamp. På spørsmål fra den Lyon-baserte nettavisen www.leprogres.fr, hvor journalisten spurte Tørstad om hvor lenge han kunne fortsette med å "vinne kamper mot dårlige lag, med liten margin", reiste Tørstad seg fra stolen og forlot rommet. Assisterende manager Michel Audrain uttalte deretter forsiktig at Tørstad ikke ville bruke energi på slike spørsmål, å at han hadde en viktig kamp mot Monaco han ville være godt forberedt til. 

Monaco ligger for øyeblikket på en 3. plass i ligaen, bare ett poeng bak Lyon. De 5 øverste lagene etter 4. spilte serierunder er også de lagene som er antatt å kjempe om å være helt der oppe mot slutten av sesongen. Med 19 skudd klarte jeg altså ikke å slå Monaco, som bare hadde 6. 7 av mine var på mål, mens Monaco hadde 2. Det hjelper i mindre grad å ha en god offensiv taktikk når motstanderlaget har et av ligaens beste forsvar. Veldig tydelig at Lyon fortsatt har litt å gå på i forhold til Monaco og PSG. I Europa League derimot, møtte Tørstad sin største gruppeutfordrer Lokomotiv Moskva fra Russland i første kamp, hvor Lyon fikk med meg en 1-0 seier. Også i denne kampen hadde Lyon 19 skudd, hvorav 8 på mål. Tørstad forklarer på pressekonferansen etter kampen at han er litt usikker på om han skal være fornøyd med den statistikken.

- Det betyr nemlig at jeg har scoret ett mål på 38 skudd i løpet av 2 kamper. Det er ikke godt nok, å det vil komme endringer, fortalte Tørstad mot slutten av pressekonferansen. I forkant av kampen mot Paris Saint-Germain, skapte Tørstad overskrifter i avisene verden over da han utpekte PSGs svenske stjernespiller Zlatan Ibrahimovich som motstanderens svakeste ledd. Ibrahimovich reagerte umiddelbart ved å si at han hadde planer om å hjelpe Lyon ved å score et selvmål eller to, basert på Tørstads uttalelser etter forrige kamp hvor laget hans sto med ett mål på 38 skudd. 

-----------------------------

Les også disse sakene: 

 

Fortsettelse følger.. 

Sist oppdatert: kl 16.15, 5. september. 

Send gjerne inn spørsmål, tips osv.. Gjerne også kritikk :)